skip to Main Content

We hebben de meeste gestelde vragen over weer aan het werk zijn in combinatie met borstvoeding geven en kolven voor je op een rij gezet. Zit je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Meest gestelde vragen

Aan het werk

Hoe lang kan ik de afgekolfde melk bewaren?

Colostrum

 • kamertemperatuur: tot 12 uur
 • koelkast: tot 8 dagen

Verse moedermelk

 • kamertemperatuur: tot 10 uur
 • koelkast: tot 8 dagen
 • vriesvak koelkast: tot 2 weken
 • (kleine) vriezer : tot 3 tot 4 maanden
 • diepvries max. -18° C  tot 12 maanden

Ontdooide moedermelk

 • koelkast: tot 24 uur
 • kamertemperatuur:  zo snel mogelijk gebruiken

We gaan er hierbij vanuit dat je kolf en gebruikte flesjes goed schoon zijn. De koelkast heeft een temperatuur van max 4° C en je zet de flesjes achterin de koelkast.

Hoe warm ik de melk op?

Het best kun je de melk au bain-marie opwarmen, dus in een bakje warm water (niet warmer dan 40° C). laat de melk hier een aantal minuten in staan. Hoe meer melk er in de fles zit en hoe kouder de melk is, des te langer duurt het voor de melk op de juiste temperatuur zal zijn. Een flessenwarmer is natuurlijk ook een manier.
Gebruik liever niet de magnetron, omdat er plaatselijk te hoge temperaturen kunnen ontstaan en er daardoor levende stoffen kapot gaan.

Hoeveel melk heeft mijn baby nodig in de fles?

Dit zal een beetje afhangen van de baby, het tijdstip van de dag en hoe graag een baby uit de fles drinkt, maar onderstaand schema geeft je toch een beetje een richtlijn:

 • Maand 1: 150 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
 • Maand 2: 140 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
 • Maand 3: 130 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
 • Maand 4: 120 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
 • Maand 5: 110 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
 • Maand 6: 100 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Hoeveel melk moet ik afkolven?

Wees erop voorbereid dat kolven iets is wat je moet leren. Misschien kolf je in het begin maar een klein bodempje af. Dat is prima, als je het vaker doet gaat het vanzelf makkelijker. Kolf dan ook niet te lang. 10 minuten en als de melk dan nog goed stroomt zo’n 15 minuten is meestal lang genoeg. En wees tevreden met wat er dan komt.

Waar bewaar ik de afgekolfde melk in?

Dat kan in speciaal daarvoor gemaakte moedermelk bewaarzakjes of flesjes. Er zijn bijvoorbeeld al flesjes vanaf €1,- te koop die onder veel kolven passen, waar ook weer een speen opgedraaid kan worden en die ook zo de vriezer in kunnen. Deze flesjes zijn steeds opnieuw te gebruiken. Een reden om toch voor de zakjes te kiezen in plaats van voor flesjes zou kunnen zijn dat de zakjes in de vriezer minder plaats innemen.

Wanneer begin ik met kolven?

Het gebeurt regelmatig dat je na de kraamweek wakker wordt met twee volle borsten. Je baby drinkt dan uit een borst en laat jou verder zitten met de nadere volle borst. Dit een goed moment om dan de volle borst eens wat af te gaan kolven. Zo kun je zelf al wat ervaring op doen met kolven, leg je vast een voorraadje aan en heb je geen last meer van die volle borst.
wanneer je hier geen last van hebt begin je als je baby zo’n 5 weken oud is.

Wanneer is het beste moment om mijn baby te laten wennen aan de fles?

Als je baby ongeveer 5 weken oud is en goed uit de borst kan drinken is vaak het beste moment om te oefenen met de fles. Laat in het begin iemand anders de fles geven en blijf zelf uit de buurt. Doe het niet als de baby heel erg hongerig is want dan heeft hij misschien ook geen zin in iets nieuws.

Welke fles is het best voor mijn baby?

Kies voor een fles met een langzame melkstroom en het liefst een waar de melk niet zo kan uitdruppelen. Dan gaat het namelijk vaak te snel. Een baby zou ongeveer 10-15 minuten over een complete voeding uit de fles moeten doen. Wij zijn zelf erg tevreden over de Mommafles, ok vanwege de goed gevulde mond die een baby hiermee heeft en de Calma van Medela. Hierbij moet een baby op dezelfde manier vacuüm maken zoals aan de borst.

Welke kolf kan ik het best kopen?

Je kunt de kolven op verschillende manieren onder verdelen. Bijvoorbeeld in had- en elektrische kolven of enkel- en dubbelzijdige kolven. Welke kolf voor jou het meest geschikt is word bijvoorbeeld bepaald door hoe intensief je de kolf zult gaan gebruiken. Of je melkproductie al goed op gang is. Hoeveel tijd je hebt om te kolven en soms ook door hoe veel geld je eraan kunt of wilt besteden. Op deze vraag is dus niet een simpel antwoord te geven maar we helpen je natuurlijk wel graag zoeken naar de best passende kolf voor jou.

Welke maat borstschild is goed voor mij?

Borstschilden zijn er tegenwoordig in verschillende maten. Gelukkig maar, want ook onze tepels zijn niet allemaal hetzelfde. Het is de bedoeling dat wanneer je het borstschild op je borst zet voor je gaat kolven, je rondom je tepel nog 3mm ruimte over hebt. Is dit minder dan heb je een groter borstschild nodig, is het meer dan kun je beter een kleiner borstschild gebruiken..

Zijn ijsblokjeszakjes handig om melk in te bewaren?

Nee. Dat is jarenlang als tip gegeven maar wij denken dat het niet geschikt is om moedermelk in te bewaren. Het plastic bevat vaak weekmakers die in de melk kunnen overgaan, er blijft vet plakken aan de wanden van het plastic, er zijn veel vitamines die gekoppeld zijn aan het vet die je dan ook weggooit, je hebt kans dat er stukjes plastic in de melk terecht komen en het is vaak ook een gesmeer om de melk in en uit het zakje te krijgen.