skip to Main Content

We hebben de meeste gestelde vragen over bevallen en borstvoeding voor je op een rij gezet. Zit je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Meest gestelde vragen

Bevallen

Hoe weet ik nu of ik genoeg melk heb?

Je weet natuurlijk niet precies wat een baby binnenkrijgt, maar een goede indicatie is het aantal plas- en poepluiers per dag. Dat zouden de eerste weken dagelijks 4-6 volle plasluiers en een of meer poepluiers per dag moeten zijn. Ook de gewichtstoename is natuurlijk een goede graadmeter. De eerste 2 maanden groeit een baby gemiddeld tussen 180 en 320 gram per week.

Hoeveel hoort een baby te groeien?
  • 0-2 maanden:   180-320 gram per week
  • 2-4 maanden:   120-190 gram per week
  • 4-6 maanden:   80-130 gram per week
  • 6-12 maanden: 50-80 gram per week
Ik ben net bevallen en moet nu kolven, maar er komt helemaal nog geen melk uit

Wanneer je net bevallen bent maken je borsten colostrum aan. Dit is een hele geconcentreerde voeding waar je baby met z’n kleine maagje van zo’n 10cc inhoud, voldoende aan heeft. Zulke kleine hoeveelheden krijgt de kolf er vaak niet uit. Laat je niet ontmoedigen maar kolf elke 2 tot 3 uur beide borsten door. Het duurt een paar dagen voor de melkproductie op gang gaat komen en het kolven stimuleert dit proces.

Is mijn melk wel van goede kwaliteit?

Dit is een vraag die veel jonge ouders stellen. Het lijkt ook haast te mooi om waar te zijn. Het komt kant en klaar op de juiste temperatuur uit je borsten en wordt niet vooraf getest. En daar durven we bijna niet op te vertrouwen. Toch mag je geloven dat er met de kwaliteit niets mis is. De kwaliteit van moedermelk is heel constant. Zelfs onder moeilijke omstandigheden als oorlog en hongersnood.

Mag ik alles eten als ik borstvoeding geef?

Ja hoor. Gelukkig wel. Je hoeft ook niet voorzichtig te zijn met kruiden, uien kool of knoflook. Eet gewoon wat je gewend was. Een heel enkele keer blijkt en baby allergisch te zijn voor bepaalde voedingsmiddelen die jij eet, maar dat zijn niet dit soort dingen.

Mag ik medicijnen innemen als ik borstvoeding geef?

Veel medicijnen kunnen gebruikt worden als je borstvoeding geeft. Al zul je op de bijsluiter soms lezen dat het niet mag in combinatie met borstvoeding. Dit zegt soms niets over de veiligheid van het medicijn voor je baby maar meer over de veiligheid voor de fabrikant van het middel.
Voor de meeste medicijnen die niet samen kunnen met borstvoeding zijn er alternatieven. Bespreek dit met je arts en je kunt ook altijd bij ons terecht voor meer informatie hierover. Het komt gelukkig maar heel zelden voor dat je geen borstvoeding meer kunt geven door medicijnen.

Mijn baby poept niet elke dag, is dat normaal?

Een baby van een tot 6 weken zou toch wel 3 tot 5 poepluiers per dag moeten hebben. Na 6 weken kan dat patroon gaan veranderen en minder worden. Dan is zelfs eens in de 2 weken nog normaal. Maar de eerste weken zou er wel elke dag een aantal poepluiers moeten zijn.

Mijn baby wordt niet zelf wakker voor een voeding. Wat kan ik doen?

Als je baby pas geboren is en nog niet weer goed aan het groeien, is het wel belangrijk dat hij voldoende te drinken krijgt. In dat geval is het wel goed om hem elke 3 uur overdag wakker te gaan maken voor een voeding.
Wanneer hij al wel goed groeit en weer boven het geboortegewicht zit en verder ook goed gezond en alert is kun je eens kijken wat er gebeurd als je hem nog even laat slapen. De tijd die er tussen de voedingen inzit zal namelijk niet altijd even lang zijn. Soms is er een wat langere slaap periode. Hou wel in je achterhoofd dat de meeste baby’s tussen 7 en 10 voedingen per 24 uur nodig hebben om voldoende binnen te krijgen.

Mijn borsten lekken steeds melk, ook wanneer ik niet aan het voeden ben

Dat is erg lastig. Dit kan voorkomen als je borsten te vol zitten. Maar er zijn ook moeders waarbij de borsten niet zo overvol zijn maar die toch steeds lekken. Dat heeft te maken met de spiertjes die rond de melkuitgangen in je tepels zitten. Je kunt om de melk op te vangen zoogkompressen gebruiken. Deze zijn er in allerlei soorten en maten, van wasbaar tot wegwerp. Ook zijn er lilyPadz, een siliconen pad die je tepel ingedrukt houd en zo de melkstroom stopt. Deze plakken op je borst, kun je maanden lang gebruiken, zijn onzichtbaar onder kleding en ze blijven ook nog eens plakken zodat je zonder bh kunt slapen.