skip to Main Content

We hebben de meeste gestelde vragen over zwangerschap en borstvoeding voor je op een rij gezet. Zit je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Vraag en antwoord op veelgestelde vragen

Algemeen

Hoeveel hoort een baby te groeien?
 • 0-2 maanden:   180-320 gram per week
 • 2-4 maanden:   120-190 gram per week
 • 4-6 maanden:   80-130 gram per week
 • 6-12 maanden: 50-80 gram per week
Mag ik medicijnen innemen als ik borstvoeding geef?

Veel medicijnen kunnen gebruikt worden als je borstvoeding geeft. Al zul je op de bijsluiter soms lezen dat het niet mag in combinatie met borstvoeding. Dit zegt soms niets over de veiligheid van het medicijn voor je baby maar meer over de veiligheid voor de fabrikant van het middel.
Voor de meeste medicijnen die niet samen kunnen met borstvoeding zijn er alternatieven. Bespreek dit met je arts en je kunt ook altijd bij ons terecht voor meer informatie hierover. Het komt gelukkig maar heel zelden voor dat je geen borstvoeding meer kunt geven door medicijnen.

Mag ik alles eten als ik borstvoeding geef?

Ja hoor. Gelukkig wel. Je hoeft ook niet voorzichtig te zijn met kruiden, uien kool of knoflook. Eet gewoon wat je gewend was. Een heel enkele keer blijkt en baby allergisch te zijn voor bepaalde voedingsmiddelen die jij eet, maar dat zijn niet dit soort dingen.

Mijn baby poept niet elke dag, is dat normaal?

Een baby van een tot 6 weken zou toch wel 3 tot 5 poepluiers per dag moeten hebben. Na 6 weken kan dat patroon gaan veranderen en minder worden. Dan is zelfs eens in de 2 weken nog normaal. Maar de eerste weken zou er wel elke dag een aantal poepluiers moeten zijn.

Mijn borsten lekken steeds melk, ook wanneer ik niet aan het voeden ben

Dat is erg lastig. Dit kan voorkomen als je borsten te vol zitten. Maar er zijn ook moeders waarbij de borsten niet zo overvol zijn maar die toch steeds lekken. Dat heeft te maken met de spiertjes die rond de melkuitgangen in je tepels zitten. Je kunt om de melk op te vangen zoogkompressen gebruiken. Deze zijn er in allerlei soorten en maten, van wasbaar tot wegwerp. Ook zijn er lilyPadz, een siliconen pad die je tepel ingedrukt houd en zo de melkstroom stopt. Deze plakken op je borst, kun je maanden lang gebruiken, zijn onzichtbaar onder kleding en ze blijven ook nog eens plakken zodat je zonder bh kunt slapen.

Mijn baby wordt niet zelf wakker voor een voeding. Wat kan ik doen?

Als je baby pas geboren is en nog niet weer goed aan het groeien, is het wel belangrijk dat hij voldoende te drinken krijgt. In dat geval is het wel goed om hem elke 3 uur overdag wakker te gaan maken voor een voeding.
Wanneer hij al wel goed groeit en weer boven het geboortegewicht zit en verder ook goed gezond en alert is kun je eens kijken wat er gebeurd als je hem nog even laat slapen. De tijd die er tussen de voedingen inzit zal namelijk niet altijd even lang zijn. Soms is er een wat langere slaap periode. Hou wel in je achterhoofd dat de meeste baby’s tussen 7 en 10 voedingen per 24 uur nodig hebben om voldoende binnen te krijgen.

Ik ben net bevallen en moet nu kolven, maar er komt helemaal nog geen melk uit

Wanneer je net bevallen bent maken je borsten colostrum aan. Dit is een hele geconcentreerde voeding waar je baby met z’n kleine maagje van zo’n 10cc inhoud, voldoende aan heeft. Zulke kleine hoeveelheden krijgt de kolf er vaak niet uit. Laat je niet ontmoedigen maar kolf elke 2 tot 3 uur beide borsten door. Het duurt een paar dagen voor de melkproductie op gang gaat komen en het kolven stimuleert dit proces.

Is mijn melk wel van goede kwaliteit?

Dit is een vraag die veel jonge ouders stellen. Het lijkt ook haast te mooi om waar te zijn. Het komt kant en klaar op de juiste temperatuur uit je borsten en wordt niet vooraf getest. En daar durven we bijna niet op te vertrouwen. Toch mag je geloven dat er met de kwaliteit niets mis is. De kwaliteit van moedermelk is heel constant. Zelfs onder moeilijke omstandigheden als oorlog en hongersnood.

Hoe weet ik nu of ik genoeg melk heb?

Je weet natuurlijk niet precies wat een baby binnenkrijgt, maar een goede indicatie is het aantal plas- en poepluiers per dag. Dat zouden de eerste weken dagelijks 4-6 volle plasluiers en een of meer poepluiers per dag moeten zijn. Ook de gewichtstoename is natuurlijk een goede graadmeter. De eerste 2 maanden groeit een baby gemiddeld tussen 180 en 320 gram per week.

Kolven

Waar bewaar ik de afgekolfde melk in?

Dat kan in speciaal daarvoor gemaakte moedermelk bewaarzakjes of flesjes. Er zijn bijvoorbeeld al flesjes vanaf €1,- te koop die onder veel kolven passen, waar ook weer een speen opgedraaid kan worden en die ook zo de vriezer in kunnen. Deze flesjes zijn steeds opnieuw te gebruiken. Een reden om toch voor de zakjes te kiezen in plaats van voor flesjes zou kunnen zijn dat de zakjes in de vriezer minder plaats innemen.

Zijn ijsblokjeszakjes handig om melk in te bewaren?

Nee. Dat is jarenlang als tip gegeven maar wij denken dat het niet geschikt is om moedermelk in te bewaren. Het plastic bevat vaak weekmakers die in de melk kunnen overgaan, er blijft vet plakken aan de wanden van het plastic, er zijn veel vitamines die gekoppeld zijn aan het vet die je dan ook weggooit, je hebt kans dat er stukjes plastic in de melk terecht komen en het is vaak ook een gesmeer om de melk in en uit het zakje te krijgen.

Hoe warm ik de melk op?

Het best kun je de melk au bain-marie opwarmen, dus in een bakje warm water (niet warmer dan 40° C). laat de melk hier een aantal minuten in staan. Hoe meer melk er in de fles zit en hoe kouder de melk is, des te langer duurt het voor de melk op de juiste temperatuur zal zijn. Een flessenwarmer is natuurlijk ook een manier.
Gebruik liever niet de magnetron, omdat er plaatselijk te hoge temperaturen kunnen ontstaan en er daardoor levende stoffen kapot gaan.

Hoe lang kan ik de afgekolfde melk bewaren?

Colostrum

 • kamertemperatuur: tot 12 uur
 • koelkast: tot 8 dagen

Verse moedermelk

 • kamertemperatuur: tot 10 uur
 • koelkast: tot 8 dagen
 • vriesvak koelkast: tot 2 weken
 • (kleine) vriezer : tot 3 tot 4 maanden
 • diepvries max. -18° C  tot 12 maanden

Ontdooide moedermelk

 • koelkast: tot 24 uur
 • kamertemperatuur:  zo snel mogelijk gebruiken

We gaan er hierbij vanuit dat je kolf en gebruikte flesjes goed schoon zijn. De koelkast heeft een temperatuur van max 4° C en je zet de flesjes achterin de koelkast.

Welke maat borstschild is goed voor mij?

Borstschilden zijn er tegenwoordig in verschillende maten. Gelukkig maar, want ook onze tepels zijn niet allemaal hetzelfde. Het is de bedoeling dat wanneer je het borstschild op je borst zet voor je gaat kolven, je rondom je tepel nog 3mm ruimte over hebt. Is dit minder dan heb je een groter borstschild nodig, is het meer dan kun je beter een kleiner borstschild gebruiken..

Hoeveel melk heeft mijn baby nodig in de fles?

Dit zal een beetje afhangen van de baby, het tijdstip van de dag en hoe graag een baby uit de fles drinkt, maar onderstaand schema geeft je toch een beetje een richtlijn:

 • Maand 1: 150 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
 • Maand 2: 140 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
 • Maand 3: 130 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
 • Maand 4: 120 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
 • Maand 5: 110 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
 • Maand 6: 100 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Welke fles is het best voor mijn baby?

Kies voor een fles met een langzame melkstroom en het liefst een waar de melk niet zo kan uitdruppelen. Dan gaat het namelijk vaak te snel. Een baby zou ongeveer 10-15 minuten over een complete voeding uit de fles moeten doen. Wij zijn zelf erg tevreden over de Mommafles, ok vanwege de goed gevulde mond die een baby hiermee heeft en de Calma van Medela. Hierbij moet een baby op dezelfde manier vacuüm maken zoals aan de borst.

Wanneer is het beste moment om mijn baby te laten wennen aan de fles?

Als je baby ongeveer 5 weken oud is en goed uit de borst kan drinken is vaak het beste moment om te oefenen met de fles. Laat in het begin iemand anders de fles geven en blijf zelf uit de buurt. Doe het niet als de baby heel erg hongerig is want dan heeft hij misschien ook geen zin in iets nieuws.

Hoeveel melk moet ik afkolven?

Wees erop voorbereid dat kolven iets is wat je moet leren. Misschien kolf je in het begin maar een klein bodempje af. Dat is prima, als je het vaker doet gaat het vanzelf makkelijker. Kolf dan ook niet te lang. 10 minuten en als de melk dan nog goed stroomt zo’n 15 minuten is meestal lang genoeg. En wees tevreden met wat er dan komt.

Wanneer begin ik met kolven?

Het gebeurt regelmatig dat je na de kraamweek wakker wordt met twee volle borsten. Je baby drinkt dan uit een borst en laat jou verder zitten met de nadere volle borst. Dit een goed moment om dan de volle borst eens wat af te gaan kolven. Zo kun je zelf al wat ervaring op doen met kolven, leg je vast een voorraadje aan en heb je geen last meer van die volle borst.
wanneer je hier geen last van hebt begin je als je baby zo’n 5 weken oud is.

Welke kolf kan ik het best kopen?

Je kunt de kolven op verschillende manieren onder verdelen. Bijvoorbeeld in had- en elektrische kolven of enkel- en dubbelzijdige kolven. Welke kolf voor jou het meest geschikt is word bijvoorbeeld bepaald door hoe intensief je de kolf zult gaan gebruiken. Of je melkproductie al goed op gang is. Hoeveel tijd je hebt om te kolven en soms ook door hoe veel geld je eraan kunt of wilt besteden. Op deze vraag is dus niet een simpel antwoord te geven maar we helpen je natuurlijk wel graag zoeken naar de best passende kolf voor jou.

Zwangerschap

Krijg je slappe borsten als je borstvoeding geeft?

Nee hoor, daarvan hoef je de borstvoeding niet de schuld te geven. Je borsten worden als gevolg van de hormonen tijdens de zwangerschap slapper. Wanneer je borstvoeding geeft neemt de hoeveelheid vetweefsel in je borst toe en krijg je meer klierweefsel. Wanneer je stopt met het geven van borstvoeding zal het klierweefsel weer slinken en zijn je borsten wat slapper. Na een aantal maanden komt er weer meer vetweefsel in je borsten en hebben je borsten weer ongeveer de maat van voor je zwangerschap.

Mag ik nog een beugelbeha dragen?

Ja hoor, zolang het een goed passende bh is met een soepele beugel die ruim om de borst valt is dat geen probleem.

Ik kan een borstkolf overnemen. Is dat een goed idee?

Er worden veel tweedehands borstkolven aangeboden. Die zijn een stuk voordeliger, maar toch zitten daar nadelen aan. Van de meeste kolven is de levensduur van de motor niet erg lang en ook de andere onderdelen kunnen slijten. En het kan ook onhygiënisch zijn, zeker als het gaat om een elektrische kolf met een open motor.
We realiseren ons dat het aanschaffen van een goede kolf een hele investering is. Gelukkig betalen veel zorgverzekeringen een deel van deze kosten terug.

Hoe kan ik mij het beste voorbereiden op het geven van borstvoeding?

Zeker bij een eerste kindje is het verstandig om je te verdiepen in het proces achter borstvoeding. Hiervoor geven we regelmatig cursussen. Lees goede informatie, bijvoorbeeld een boek of bezoek goede internetsites. Praat eens met moeders die een goede borstvoedingservaring hebben. En als er bijzondere dingen zijn kun je een afspraak maken om dit met ons door te spreken.

Mijn moeder en mijn zussen hebben slechte ervaringen met borstvoeding geven. Is dat erfelijk? Zou het mij wel lukken?

Erfelijkheid heeft er in dit geval niets mee te maken. Iedere vrouw is verschillend en ervaart de zwangerschap en bevalling anders. Ook de omstandigheden zijn bij iedereen anders. Ging het bij je moeder makkelijk, bij jou misschien helemaal niet (of andersom). Borstvoeding werkt net zo. Het kan zelfs gebeuren dat jij bij je eerste kind veel moeite had om borstvoeding te geven en dat het bij je tweede kind ineens heel makkelijk gaat. Wat wel goed is om in je achterhoofd te houden dat je met vragen, problemen of onzekerheid niet te lang blijft rondlopen maar hulp inschakelt. Onze lactatiekundigen helpen je graag verder.

Zou de vorm van mijn tepels een probleem kunnen zijn?

In de meeste gevallen zal de vorm of het formaat van je tepel geen probleem zijn. Wanneer je tepel naar binnen getrokken is kan het voor een baby moeilijk zijn om de borst goed te pakken. Hij mist dan een oriëntatiepunt. Ook een hele grote tepel kan voor een klein mondje in het begin soms moeilijk zijn. Als je twijfelt kun je eens binnen lopen op ons inloopspreekuur of een afspraak maken. We kunnen je dan vast wat advies op maat geven.

Er komt nu in de zwangerschap al wat melk uit mijn tepels is dat normaal?

Rond de 20e week in de zwangerschap maken je borsten al colostrum. Bij veel moeders komt er soms wat uit gelekt. Wees niet bezorgd dat er dan voor je baby niet meer genoeg zal zijn. Colostrum wordt namelijk steeds weer opnieuw aangemaakt tot 2 dagen na de bevalling. Maar ook wanneer je geen melk lekt is er niets aan de hand hoor. De colostrum wordt wel aangemaakt maar de spiertjes rond je tepeluitgangen zijn wat strakker en houden deze eerste melk mooi binnen. Als je er al regelmatig natte plekken door in je kleding hebt is het misschien een goed idee om al zoogkompressen te gaan gebruiken.

Ik heb grote borsten, is het dan niet lastig om borstvoeding te geven?

Jawel hoor, ook met grote borsten kun je gewoon borstvoeding. Soms is het in het begin even zoeken naar een goede borstvoedingshouding. Maar als je die gevonden hebt kun je gewoon borstvoeding geven. Zeker voor een grote borst is een goed passende en ondersteunende bh belangrijk. Wij hebben goede ervaringen met de Mammae bh’s. Deze ondersteunen je borst ook tijdens het voeden zodat je borst niet naar beneden zakt en jij goed zicht blijft houden op je baby en je borst. Een ander bijkomend voordeel is dat deze bh je borst ook voor een deel bedekt laat tijdens het voeden en je dus niet zo bloot erbij zit.

Ik gebruik medicijnen, kan ik nu wel borstvoeding geven?

Met veel medicijnen kun je wel borstvoeding geven. Dit kun je met je arts overleggen. Ook wij kunnen jou daarbij helpen, door informatie over jou medicijn op te zoeken. Dit kun jij daarna weer met je arts overleggen.

Ik krijg een keizersnee, kan ik nu wel borstvoeding geven?

Ja hoor, ook na een keizersnee kun je heel goed borstvoeding geven. Wat wel kan gebeuren is dat je je kindje niet direct bij jou op je blote borst kan liggen, hierdoor kan het aanleggen de eerste tijd wat lastiger gaan. Wat je soms ook wel ziet is dat je de eerste dagen wat last van de wond hebt, waardoor het zoeken naar een fijne houding wat lastiger is. Maar de verpleegkundigen in het ziekenhuis zullen je daar goed bij helpen. Het is ook goed om er rekening mee te houden dat het opgang komen van je melkproductie vaak wat langer kan duren. Soms is het daarom goed om wat extra te kolven om zo je productie wat op gang te helpen.

Ik heb kleine borsten, kan ik wel borstvoeding geven?

Ja hoor, ook als je kleine borsten hebt kun je gewoon borstvoeding geven. In grote borsten zit namelijk ook veel vetweefsel. In een kleine borst kan net zoveel klierweefsel zitten als in grote borsten. Dus kun je gewoon genoeg melk voor je kindje maken.