skip to Main Content

We hebben de meeste gestelde vragen over zwangerschap en borstvoeding voor je op een rij gezet. Zit je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Meest gestelde vragen

Zwanger

Er komt nu in de zwangerschap al wat melk uit mijn tepels is dat normaal?

Rond de 20e week in de zwangerschap maken je borsten al colostrum. Bij veel moeders komt er soms wat uit gelekt. Wees niet bezorgd dat er dan voor je baby niet meer genoeg zal zijn. Colostrum wordt namelijk steeds weer opnieuw aangemaakt tot 2 dagen na de bevalling. Maar ook wanneer je geen melk lekt is er niets aan de hand hoor. De colostrum wordt wel aangemaakt maar de spiertjes rond je tepeluitgangen zijn wat strakker en houden deze eerste melk mooi binnen. Als je er al regelmatig natte plekken door in je kleding hebt is het misschien een goed idee om al zoogkompressen te gaan gebruiken.

Hoe kan ik mij het beste voorbereiden op het geven van borstvoeding?

Zeker bij een eerste kindje is het verstandig om je te verdiepen in het proces achter borstvoeding. Hiervoor geven we regelmatig cursussen. Lees goede informatie, bijvoorbeeld een boek of bezoek goede internetsites. Praat eens met moeders die een goede borstvoedingservaring hebben. En als er bijzondere dingen zijn kun je een afspraak maken om dit met ons door te spreken.

Ik gebruik medicijnen, kan ik nu wel borstvoeding geven?

Met veel medicijnen kun je wel borstvoeding geven. Dit kun je met je arts overleggen. Ook wij kunnen jou daarbij helpen, door informatie over jou medicijn op te zoeken. Dit kun jij daarna weer met je arts overleggen.

Ik heb grote borsten, is het dan niet lastig om borstvoeding te geven?

Jawel hoor, ook met grote borsten kun je gewoon borstvoeding. Soms is het in het begin even zoeken naar een goede borstvoedingshouding. Maar als je die gevonden hebt kun je gewoon borstvoeding geven. Zeker voor een grote borst is een goed passende en ondersteunende bh belangrijk. Wij hebben goede ervaringen met de Mammae bh’s. Deze ondersteunen je borst ook tijdens het voeden zodat je borst niet naar beneden zakt en jij goed zicht blijft houden op je baby en je borst. Een ander bijkomend voordeel is dat deze bh je borst ook voor een deel bedekt laat tijdens het voeden en je dus niet zo bloot erbij zit.

Ik heb kleine borsten, kan ik wel borstvoeding geven?

Ja hoor, ook als je kleine borsten hebt kun je gewoon borstvoeding geven. In grote borsten zit namelijk ook veel vetweefsel. In een kleine borst kan net zoveel klierweefsel zitten als in grote borsten. Dus kun je gewoon genoeg melk voor je kindje maken.

Ik kan een borstkolf overnemen. Is dat een goed idee?

Er worden veel tweedehands borstkolven aangeboden. Die zijn een stuk voordeliger, maar toch zitten daar nadelen aan. Van de meeste kolven is de levensduur van de motor niet erg lang en ook de andere onderdelen kunnen slijten. En het kan ook onhygiënisch zijn, zeker als het gaat om een elektrische kolf met een open motor.
We realiseren ons dat het aanschaffen van een goede kolf een hele investering is. Gelukkig betalen veel zorgverzekeringen een deel van deze kosten terug.

Ik krijg een keizersnee, kan ik nu wel borstvoeding geven?

Ja hoor, ook na een keizersnee kun je heel goed borstvoeding geven. Wat wel kan gebeuren is dat je je kindje niet direct bij jou op je blote borst kan liggen, hierdoor kan het aanleggen de eerste tijd wat lastiger gaan. Wat je soms ook wel ziet is dat je de eerste dagen wat last van de wond hebt, waardoor het zoeken naar een fijne houding wat lastiger is. Maar de verpleegkundigen in het ziekenhuis zullen je daar goed bij helpen. Het is ook goed om er rekening mee te houden dat het opgang komen van je melkproductie vaak wat langer kan duren. Soms is het daarom goed om wat extra te kolven om zo je productie wat op gang te helpen.

Krijg je slappe borsten als je borstvoeding geeft?

Nee hoor, daarvan hoef je de borstvoeding niet de schuld te geven. Je borsten worden als gevolg van de hormonen tijdens de zwangerschap slapper. Wanneer je borstvoeding geeft neemt de hoeveelheid vetweefsel in je borst toe en krijg je meer klierweefsel. Wanneer je stopt met het geven van borstvoeding zal het klierweefsel weer slinken en zijn je borsten wat slapper. Na een aantal maanden komt er weer meer vetweefsel in je borsten en hebben je borsten weer ongeveer de maat van voor je zwangerschap.

Mag ik nog een beugelbeha dragen?

Ja hoor, zolang het een goed passende bh is met een soepele beugel die ruim om de borst valt is dat geen probleem.

Mijn moeder en mijn zussen hebben slechte ervaringen met borstvoeding geven. Is dat erfelijk? Zou het mij wel lukken?

Erfelijkheid heeft er in dit geval niets mee te maken. Iedere vrouw is verschillend en ervaart de zwangerschap en bevalling anders. Ook de omstandigheden zijn bij iedereen anders. Ging het bij je moeder makkelijk, bij jou misschien helemaal niet (of andersom). Borstvoeding werkt net zo. Het kan zelfs gebeuren dat jij bij je eerste kind veel moeite had om borstvoeding te geven en dat het bij je tweede kind ineens heel makkelijk gaat. Wat wel goed is om in je achterhoofd te houden dat je met vragen, problemen of onzekerheid niet te lang blijft rondlopen maar hulp inschakelt. Onze lactatiekundigen helpen je graag verder.

Zou de vorm van mijn tepels een probleem kunnen zijn?

In de meeste gevallen zal de vorm of het formaat van je tepel geen probleem zijn. Wanneer je tepel naar binnen getrokken is kan het voor een baby moeilijk zijn om de borst goed te pakken. Hij mist dan een oriëntatiepunt. Ook een hele grote tepel kan voor een klein mondje in het begin soms moeilijk zijn. Als je twijfelt kun je eens binnen lopen op ons inloopspreekuur of een afspraak maken. We kunnen je dan vast wat advies op maat geven.